Jste zde: Home » Zrání v sudu

Zrání v sudu


Mnohé mladé palírny mají se stářím whisky problémy, a tak je nouze naučila housti velmi zajímavě: Nedávno jsem hovořil s obchodním manažerem Donaldem MacLellanem z Bruichladdich (jejíž whisky můžete ochutnat zdarma v naší ochutnávce), sice tradiční, ale vlastně obnovené palírny, která svou činnost na čas přerušila. Protože nemohou konkurovat zavedeným palírnám, jako je The Glenlivet, Talisker nebo Mortlach stářím, rozhodli se konkurovat kreativitou: nechávají whisky zrát v sudech od španělského vína Rioja a dalších (určitě to nesouvisí s tím, že spolumajitel Bruichladdich je velkoobchodník s vínem...), či v sudech po rumu, a pak je míchají a dávají jim zajímavá jména jako Yellow submarine, Rocks, 3D nebo Links. Tím se vtipně vyhýbají faktu, že nejmladší whisky není o moc starší, než povolené 3 roky. Přestože některé z těchto whisky vůbec nejsou špatné, je to jen potvrzení pravidla, že čím méně údajů a více přívlastků je na etiketě, tím větší vykřičník varování byste měli vidět.
Ta pravá whisky samozřejmě zraje v sudech po sherry Oloroso nebo Fino.