Jste zde: Home » Sherry cask

Sherry cask


SudySe zráním whisky je spojena spousta legend, a především se to týká sudů, ve kterých zraje. Realita je však prostší (což ovšem vůbec nesnižuje kvalitu a výsledek, Skotové prostě měli kliku).
Whisky zraje vždy v dubových sudech, ve kterých už předtím zrál nějaký jiný alkohol, na rozdíl od všech ostatních (například koňaku), které vždy zrají v nových sudech. Je to tradice a je to zákon. Příčina tohoto rozdílu tkví v tom, že whisky se pálí na jaře a pije celoročně, a tak staří Skotové, kteří dováželi ze Španělska obrovské množství sherry (které se pije v létě), prostě šetřili peníze a do prázdných sudů ukládali vypálenou whisky. Tím whisky získala zlatavou barvu a chuť po ovoci (každý vypálený alkohol je bezbarvý) a ukázalo se, že je to dobré.
Doba však žádala víc whisky, než Španělé vyrobili sherry, a tak se začalo sudů nedostávat. Po krátkém období tápání padla volba na sudy po americkém bourbonu. Jednak dává whisky příchuť po vanilce, a za druhé je jich dost (Amerika je velká a vypije se tam spousta bourbonu). Tak se začaly používat sudy dvojí.
Dnes jsme ještě o kousek dál: protože začali whisky pálit Indové a Japonci, a ti spotřebují nějakých sudů, začíná se pomalu nedostávat i sudů po bourbonu, a tak Skotové pošilhávají po alternativách, jako je víno. Jeden z průkopníků je palírna Bruichladdich, ale velmi rychle jich začne přibývat.
Ale pokud se někde dočtete sherry cask, neváhejte. Ona ta ovocná chuť není a možná nikdy překonána nebude. Pozor naopak na slova sherry cask finish - čert ví, v čem to zrálo před tím, než to dali na posledních 14 dní do jetého sherry sudu...