Jste zde: Home » Lihovatost

Lihovatost


Whisky se, na rozdíl od třeba irské whiskey nebo bourbonu, pálí v kotlíkovém destilačním přístroji a nikoli v destilační koloně. Tím se zachová chuť a vůně, a whisky pak obsahuje kolem 800 alkoholů, které se v harmonii láskyplně omotávají kolem chuťových pohárků. Destilační kolona produkuje němý líh a 4 alkoholy bez chuti. Nevýhodou celého procesu je děsivě nízká efektivita. Whisky musí destilačním přístrojem projít dvakrát, aby byla dostatečně opojná. Po prvním vypálení se whisky nazývá Low wines a má kolem 22,5% alkoholu, po druhém je to již whisky s 71% alkoholu. Možná se vám bude tato hodnota zdát vysoká, ale pokud si vzpomenete na daň andělů, je to jen tatak. Když je whisky v sudové síle, tedy nijak neředěná, pohybuje se finální lihovatost u běžně starých whisky kolem 60%. A se stářím dále klesá. Pokud jste matematik, snadno spočítáte, kdy dosáhne zákonného minima 40% - to je jeden z důvodů, proč jsou opravdu zralé whisky tak vzácné.