Jste zde: Home » Daň andělů

Daň andělů


Ročně se ze sudu, v němž zraje whisky, vypaří zhruba 2% objemu. Říká se tomu daň andělů - a vůbec se to netýká jen whisky, ale každého ušlechtilého nápoje, který zraje v sudu. Sám mám zkušenost z Francie z palírny koňaku Ottard (Mimochodem, víte, že francouzský národní nápoj vytvořil Skot? Sir Ottard, dobře vybavený zkušenostmi z pálení whisky, prostě začal pálit víno. Koneckonců, nebylo vám také podezřelé, že označení stáří koňaku je v anglických zkratkách?). I tam se dozvíte o dani andělů, a dokonce s názornou pomůckou ve tvaru sošky naprosto nadrátovaných andílků. Když si uvědomíte množství sudů, které zrají na jednom místě, ani se jejich stavu nedivím.
Skotové toho hbitě využili a vydobili si na státu snížení daní na whisky s ohledem na její neustálé ubývání - a nic jim nevadilo, že množství, které se vypaří, úzce souvisí také s teplotou a okolní vlhkostí. Na druhou stranu se více odpařuje ethylalkohol, který je předmětem zdanění, než voda, ze které se daně nevybírají. S tím souvisí problém, jak moc může být whisky stará: protože existuje skotský zákon, že cokoli, co má méně než 40% alkoholu, se už nesmí nazývat whisky, je třeba bedlivě sledovat  množství alkoholuv sudu - a stáčet dřív, než jeho hladina klesne pod zákonnou mez.